האופניים החשמליים הפכו בשנים האחרונות לפופולריים מאוד, אולם, עם העלייה בשימוש בכלי זה, עלה גם מספר התאונות המערבות אופניים חשמליים. אלו, לא אחת, גורמות לנזקים פיזיים חמורים להולכי רגל ולרוכב האופניים עצמו. האם ניתן לקבל כיום פיצוי כספי בגין תאונת אופניים חשמליים?
האם אופניים חשמליים הם רכב מנועי?
על אף השימוש ההולך וגדל באופניים החשמליים, טרם הוסדר מעמדם בחקיקה, כאשר לצורך שאלת הפיצוי בתאונת דרכים, יש לקבוע האם אופניים חשמליים הם רכב מנועי או אם לאו. בית המשפט העליון טרם דן בשאלה זו ועל כן המצב המשפטי בסוגיה זו הוא עמום. יחד עם זאת, בחודש אוגוסט 2017, יצא פסק דין של בית משפט השלום בכפר סבא (ת"א 43305-07-16) אשר קבע כי אופניים חשמליים הם רכב מנועי על פי סעיף 1 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (הנקרא בקיצור חוק הפלת"ד). עד אשר ייקבע אחרת על ידי ערכאה עליונה יותר, קביעה זו למעשה יצרה להולכי רגל הנפגעים בתאונת אופניים חשמליים, זכאות לפיצוי כספי מכוחו של חוק הפלת"ד. ומה בדבר רוכב האופניים? כאן התמונה סבוכה יותר, כפי שנסביר להלן.
פיצוי כספי להולך רגל
לאור קביעת בית המשפט כאמור לעיל, הרואה באופניים חשמליים רכב מנועי, בעת פגיעה של אופניים חשמליים בהולך רגל, זכאי האחרון לפיצוי כספי מכוחו של חוק הפלת"ד. פיצוי זה יכסה את כל נזקיו של הולך רגל בשל התאונה, לרבות טיפולים רפואיים, הפסד השתכרות וכיו"ב. אל מי פונים לצורך קבלת הפיצוי? ככלל, הגורם המשלם בעת תאונת דרכים הוא חברת הביטוח המבטחת את הרכב הפוגע, אולם כיום, חברות הביטוח מסרבות לבטח את רוכבי האופניים. לכן לשם קבלת הפיצוי, על הולך הרגל הנפגע לפנות לתאגיד קרנית, האמון על מתן פיצוי כספי לנפגעי תאונות דרכים, אשר לא יכולים לקבל פיצוי בגין נזקיהם מחברת ביטוח. לשם קבלת הפיצוי המקסימאלי, חשוב כי הנפגע יפנה לעורך דין מומחה אשר יכין תביעה מנומקת ומבוססת, הנתמכת בכל המסמכים הרלוונטיים.
מה קורה כאשר רוכב האופניים נפגע?
כל עוד חברות הביטוח אינן מבטחות את רוכבי האופניים בביטוח חובה, הרי שחוק הפלת"ד לא חל עליהם כנפגעי התאונה והם לא יהיו זכאים לפיצוי מכוחו. המשמעות היא כי העקרון המנחה בתאונות דרכים – פיצוי ללא קשר לשאלת האשמה, לא חל על רוכבי האופניים כאשר הם אלו אשר נפגעים בתאונה. כלומר, אלו יהיו זכאים לפיצוי רק כאשר הרכב הפוגע הוא האשם בתאונה, אז יוכל רוכב האופניים החשמליים להגיש נגדו תביעה נזיקית. לשם כך חשוב להיעזר כמובן בעורך דין לנזיקין המתמחה בתאונות דרכים. אולם, יודגש כי אף אם רוכב האופניים הוא האשם בתאונה, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי, במסגרתו תיבחן אפשרות לקבלת פיצוי מגורמים אחרים כגון: העירייה, היה ומדובר בתאונה שנגרמה בשל מחדל שלה, המוסד לביטוח לאומי וכיו"ב.